Lilith Performance Studio bjuder varje år in performancekonstnärer från hela världen för att skapa storskaliga verk i Malmö. Nästa år vill studion för första gången samarbeta med västafrikanska konstnärer.

Tanken är att först hålla en workshop på Centre for Contemporary Art (CCA) i Lagos, Nigeria, med konstnärer från Norden verksamma i Malmö och från Västafrika. Nästa steg är en två dagar lång festival på Lilith Performance Studio i Malmö i mars. Konstnärerna Bernard Akoi-Jackson från Ghana, Christian Etongo från Kamerun samt Odun Orimilade och Adeola Gold från Nigeria bjuds in att göra var sitt performanceverk till festivalen.

Målet med projektet är att skapa ett utbyte mellan Norden och Västafrika och att öka kunskapen om performance som konstnärlig uttrycksform.

– Vi vill undersöka västafrikansk performance. Det kan vi lite om. I Västafrika vaknade performancekonsten för bara några år sedan och det finns väldigt få som jobbar med det. Vi tyckte att det var intressant att se vad västafrikansk performance är och hur det skulle fungera om konstnärerna arbetade med samma förutsättningar som vi gör på Lilith, säger Petter Pettersson, konstnärlig ledare på Lilith Performance Studio.

Bisi Silva, ledare för CCA i Lagos, är kurator för festivalen och det är hon som har valt ut konstnärerna till den.

– I och med att vi har så lite kunskap om den västafrikanska scenen är det kuratorn Bisi Silva som väljer fyra personer som hon tycker passar för projektet, säger Petter Pettersson. Lilith Performance Studio har och kommer att ansöka om en miljon kronor extra från Kulturbryggan, Region Skåne, Malmö stad och Kulturrådet till projektet.

– Detta är mer kostsamt än en vanlig produktion på Lilith. Det är under förutsättning att vi får de pengarna som vi kan göra detta.

 

 

Länk Sydsvenskan

NEWSLETTER
@