GETTING CLOSE FOR GAME ON!

LAST TRYOUT IS DONE AND IT WAS MARVELOUS! THANK YOU ALL LOVELY PARTICIPANTS AND CREW FOR MAKING THIS TOGETHER DURING SUCH A SHORT TIME!

ON SATURDAY WE WILL PLAY THE BALL FOR FULL HOUSE. YOU ARE ALL STARS!!!!

TODAY NEWS MAGAZINE SYDSVENSKAN PUBLISHED A VERY WELL WRITTEN ARTICLE ABOUT GAME ON. Read the whole article below (in SWEDISH) or follow the link

https://www.sydsvenskan.se/2018-10-04/fotbollsspel-blod-och-manskliga-dockor-intar-lilith.

Publiken delas direkt in i två lag. Varje person utrustas med en lagtröja: röd eller blå. Golvet är tydligt uppmålat i gångar – en för varje lag. Genom dem slussas publiken in på arenan, förbi peppade maskotar och välfyllda försäljningsstånd.

Utrustade med stora skumgummihänder och tutor tar publiken plats på två läktare. I centrum: ett jättelikt fotbollsspel där tjugo nakna dockor i mänsklig storlek dinglar från tjocka metallstänger. Två excentriska maskotar, helt klädda i rött respektive blått, presenterar spelarna en och en. Sedan stämmer de upp i varsin pampig operainspirerad hymn.

Det är inledningen till Liliths mest omfattande verk någonsin – den amerikanska konstnären Molly Lowes drygt en och en halv timme långa surrealistiska performance ”Game on”.

Konstverket tar avstamp i hennes egna funderingar kring att vara en del av en kultur som älskar att konsumera konflikter – oavsett om det är i form av sport, dokusåpor eller krigsscener som kablas ut på nyheterna.

– Sedan civilisationens början har sportarenor varit en plats där människor samlas för att konsumera konflikter och konfrontationer – så vi har försökt att göra miljön både antik och futuristisk. Spelet börjar som en normal match med musik, försäljning och en uppumpad känsla. Men i takt med att spelet utvecklas blir det mörkare, säger Molly Lowe.

Med ”Game on” vill hon undersöka människans tävlingsinstinkt och lojalitet till laget samtidigt som gränsen mellan åskådare och deltagare suddas ut.

– Det är viktigt att det är publiken som faktiskt styr dockorna. Det är skrämmande hur lätt det är att styra dem – samtidigt som man känner tyngden av deras kroppar. I samma sekund som du tar kommandot känner du dig ansvarig för dem.

Med hjälp av sex skådespelare och ett omfattande video- och ljudverk blir spelet sakta men säkert allt mer groteskt. De realistiska människodockorna är nämligen skapade av papier maché och spricker om de skadas för hårt. Invändigt är de fyllda av litervis av konstgjort blod och inälvor.

– Det förvandlas till en helt galen scen. I slutet hoppas vi, även om det låter konstigt, att det kommer att vara mycket blod och många kroppsdelar som saknas, säger Molly Lowe.

Samarbetet mellan henne och Malmöbaserade Lilith tog fart delvis av en slump. Den finsk-israeliska konstnären Dafna Maimon, som tidigare samarbetat med Lilith, tipsade studion om några av sina favoritkonstnärer. Ett av namnen på listan var Molly Lowe – och de konstnärliga ledarna Elin Lundgren och Petter Pettersson blev genast intresserade.

– Vi hörde av oss till Molly och frågade om hon hade någon idé om vad hon skulle vilje göra. Hon svarade att hon hade ett projekt som var rätt galet. Sedan berättade hon om det – och vi sade direkt ”vi tar det”, säger Elin Lundgren.

– När de sade ja tänkte jag ”wow, de här svenskarna är galna”, skrattar Molly Lowe.

Hur har det varit att få chansen genomföra ett sådant enormt projekt?

– Jag gillar att få börja i frågan ”är detta ens möjligt?” – och jag tror att Petter och Elin också gör det. De har jobbat stenhårt för att förverkliga den här visionen och det har varit fantastiskt att jobba med dem.

Även om ”Game on” slutar i blod och splatter så betonar Molly Lowe att verket rymmer betydligt mer än så.

– Du kan inte förneka att det finns en del av den mänskliga naturen, jag ska inte kalla den blodtörstig, men en del som vill se drama och konflikter. Jag tror inte att någon är redo att helt ta avsked från det. Så mycket tv och film bygger på det, och det finns en del av det som är kul. Det är därför vi försöker göra det kul också – det måste vara båda delar.

Dessutom drar hon paralleller till det politiska läget i världen just nu, framför allt i sitt eget hemland.

– Allting bygger på en vi och dem-mentalitet. I USA sväljer folk detrakt av, och i Sverige också tror jag. Politiken just nu är nästan som en väldigt tävlingslysten sport.

Under en dryg månads tid har Molly Lowe varit på plats i Malmö för att förbereda inför premiären av ”Game on”. Verket är det mest omfattande som någonsin har ställt ut på Lilith – med tjugo ömtåliga dockor som måste repareras på nytt inför varje framträdande.

– Jag vaknar mitt i natten och frågar mig själv om spelet ens kommer att fungera? Kommer bollen bara att fastna hela tiden? Men jag gillar att omfamna problem och låta dem bli en del av verket. Det här är en blandning mellan politisk satirteckning och ångestfylld mardröm – så det borde naturligtvis beröra hur saker inte alls fungerar ibland. Byråkrati gör att saker tar tid – och hur vet man ens vems boll det är?

FAKTA

”Game on” på Lilith Performance Studio

Visas som performance den 6, 10, 13, 17 och 20 oktober.

Visas därefter som utställning med vernissage den 27 oktober. Utställningen är öppen den 28 oktober och den 1-4, 8-11 och 15-18 november.

Molly Lowe deltar i ett konstnärssamtal på Malmö konsthall den 6 oktober.

NEWSLETTER
@