”– Det finns ett behov av att jobba med performance i större skala”

Mycket Fint skrivet om Lilith i Kunstkritikk och vårt firande i höst!!”

http://www.kunstkritikk.se/artikler/performance-pa-nya-villkor/

Lundgren och Petterson har sina rötter i punken, och ser på Lilith som ett alternativ till det etablerade konstlivet. Man arbetar sällan med konstnärer som redan har visats brett i Norden. Ett av deras mest uppmärksammade verk var Lundgrens eget Back in Baby’s Arms (2008), där 100 kvinnor vandrade genom Malmö sminkade som om de utsatts för grovt våld. Ett annat omtalat verk var Laura Limas The Abstraction (2014), där man rekryterade barn i åldrarna 7–12 år för att bygga upp ett eget konstmuseum i Liliths lokaler.

” – Vi letar aldrig efter tematik, utan vill vara väldigt fria i vad vi visar. Det som sammanlänkar dem är poesi, lekfullhet och kanske ett uns av samhällskritik.

Berätta lite om det nya projektet ni visar i höst. Varför ville ni fira jubileet så här?

PP: Första tanken inför 10-årsfirandet hade kanske varit att ha en sjukt stor fest och sen underhålla våra gäster med lite performance. Men det är ju precis det vi arbetar emot: performance som en extra krydda.

EL: Vi ville göra något slags retrospektiv och jobba med konstnärer som varit älskade av oss och publiken, men samtidigt visa på en bredd. För första gången har vi ett tema: middag. Vi ville inte visa konstnärer från vår historia på samma kväll, då hade de behövt kompromissa med tiden och utrymmet. Under hösten och vintern kommer istället fyra olika konstnärer att presentera sina respektive tolkningar av vad en middagsbjudning kan vara.

Vi börjar med Dafna Maimon som har återskapat sin pappas falafelrestaurang som han drev i Helsingfors. Vi har anlitat två killar från Värnhemsfalafel som lagar maten.

PP: Publiken tänker «jag går på en middag med olika konstnärer», men det är inte det de får. De fyra konstnärerna har väldigt olika uttryck, men de flesta har på något sätt tagit fasta på den sociala aspekten i en middag.

 

OCH I SKÅNSKAN IDAG!! http://www.skd.se/2017/09/21/firar-tio-med-hostliga-middagar/

Skånska Dagbladets Yvonne Erlandsson skriver idag om Lilith 10 år och kvällens öppning Orient Express, Yourself av Dafna Maimon!

” -Det vi skyr är det som jobbar med tydliga teman där man genast förstår. Vi är ute efter det abstrakta, poetiska, drömska. Vi har ett behov av att bli drabbade. När vi inte riktigt förstår men känner att det här är något fantastiskt, då har i hittat rätt, säger Petter Pettersson.
– Publiken får varje gång se se något nytt. Och vi har en tilltro till publiken. Vi försöker inte krångla till något, publiken får komma in och skapa en egen bild, säger Elin Lundgren.

Dafna Maimon gjorde 2016 det mycket uppskattade verket Modern Lives hos Lilith. Nu återskapar hon i minnesfragment sin pappas restaurang. Familjen kom från Israel och pappan startade 1985 Finlands första falafel- och kebabrestaurang, Orient Express. Han blev omtalad och omskriven i finsk press och gjorde en stor reklamdrive på finska biografer.

” Lilith Performance Studio fyller tio och firar med att under hösten bjuda in publiken till middagar i fem olika konstnärers tappning. Först ut är Dafna Maimon med ”You are invited – Orient Express, Yourself” den 22-24 september. Det kommer att serveras falafel, men valutan är inte pengar utan ord och minnen.”

Dafna Maimon gjorde 2016 det mycket uppskattade verket Modern Lives hos Lilith. Nu återskapar hon i minnesfragment sin pappas restaurang. Familjen kom från Israel och pappan startade 1985 Finlands första falafel- och kebabrestaurang, Orient Express. Han blev omtalad och omskriven i finsk press och gjorde en stor reklamdrive på finska biografer.

 

 

NEWSLETTER
@